Hoşgeldiniz,
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

Puma (Dağ Aslanı) özellikleri nelerdir?

Puma (Dağ Aslanı) özellikleri nelerdir?
  • 09.11.2015

Puma yırtıcı bir kedi türü olup özellikleri çok fazla bilinmemesine karşın özellikle dünyaca ünlü “puma” markalı ünlü spor markası sayesinde ismini duymayanımız yok sayılır. Pumalar kedigiller ailesine mensup büyük yırtıcı kedilerden bir tanesidir.

puma-1Pumaların (Dağ Aslanlarının) özellikleri nelerdir?

-Pumalar dünyadaki en büyük 4 kedi türünden sonra gelen en büyük kedidir. Aslında pumaların leoparlardan daha büyük olmasına karşın kükreme özelliği bulunmadığı için 4 büyük kedi arasında sayılmadığı bilgisi bulunmaktadır. Yani şunu da söyleyelim ki pumalar kükreyemeyen kedilerdendir.

-Pumaların anavatanı Amerika kıtasıdır. Hem Kuzey Amerika da hem de Güney Amerika da yaşayabilmektedir.

-Pumaların omuz yüksekliği yaklaşık olarak 60-70 santimdir.

-Pumaların boyları dişilerde 1,5 metre civarında iken erkekler de 1,8 metredir.  Kuyruk ile birlikte bu uzunlukları yaklaşık olarak 65-80 cm artmaktadır. Yani kuyruk uzunlukları aşağı yukarı 65 ila 80 santim arasındadır.

-Pumaların ağırlıkları dişilerde 50 kilo civarında iken erkeklerde bu ağırlık yaklaşık olarak 100 kilograma kadar çıkabilmektedir.

-Pumaların en büyük türleri kutup bölgelerine yakın yerde yaşayan puma türleridir.

-Pumaların en küçük türleri ise sıcak iklim bölgelerinde ekvatora yakın kısımlarda yaşayan puma türleridir.

-Pumalar kediler içinde en çevik ve atik olan türler arasındadır.

Puma sıçraması-Pumalar sıçrama yeteneği oldukça iyi olan kedi türlerindendir. Yaklaşık olarak 3,5-4 metrelik bir yüksekliğe sıçrayabildikleri gibi bir sıçrayışta 9-10 metrelik bir uzaklığa atlayabilir.

-Pumaların ön pençelerinde 4 arkada ise 3 parmak bulunur.

-Pençeleri oldukça büyüktür. Bu sebeple yere sağlam basan hayvanlardandır.

-Pumaların pençelerindeki tırnaklarını içeri çekebilirler.

-Pumaların yaşamları 13-14 yıl civarındadır. Fakat bu kediler yakalanarak hayvanat bahçelerinde veya özel olarak bakılır ise yani esaret altında tutulur ise yaşam süresi 20 yıl kadar olabilmektedir.

-Pumalar en çok gece ortaya çıkmalarına karşın gündüzleri de avlanabilirler.

-Pumalar sıcaklık yönünden hem sıcak hem de soğuk iklimlerde yaşayabilen hayvanlar arasındadır.

-Pumalar uzun yol yürüyebilen hayvanlardan olup günde yaklaşık olarak 30 ila 45 kilometre aralığında bir yol kat edebilirler. Erkekler dişilere nazaran 1/2 oranında daha fazla yol alabilmektedir.

Siyah Puma-Pumaların renkleri çeşitli olmakla birlikte genel itibarıyla sarı ve kahverengi renkte veya gümüş gri bir renklere sahip olurlar. Neredeyse bütün türlerinde gırtlakların alt kısmı ile göğüs kısımları biraz daha beyaza yakın bir renktedir.

-Pumaların kulakları küçük olup uç kısımları siyahtır. İşitme yetenekleri iyidir.

-Pumaların burun kısımları siyah renktedir.

-pumaların yukarda belirtmiş olduğumuz gibi kükreme özellikleri bulunmamasına karşın özellikle dişi ve erkeklerin çıkardıkları sesler kendisini belli eder.

-Pumalar yalnız yaşayan hayvanlar olup sadece çiftleşme döneminde bir müddet bir araya gelirler ve çiftleşmeden sonra tekrar ayrılırlar.

-Pumalar bazı durumlarda insanlara özellikle çocuklara saldırabilmektedir. Hatta puma saldırısı sonucu ölen insanlar günümüzde halen birkaç tane dahi olsa bulunmaktadır.

Puma avlanmaPuma ne ile beslenir?

Puma etçil bir hayvan olup beslendiği hayvan türleri oldukça geniştir.

Geyik

Amerikan Antilobu

Sıçan

Fare

Rakun

Sincap

Balık

Kuş

Samur

Kokarca

Vaşak

Koyun

Küçük inek ve sığırlar

Pumaların en büyük düşmanları nelerdir?

İnsanlar,

Grup halinde bulunan kurtlar,

Ayılar

Puma YavrusuPumalar da üreme nasıldır?

-Pumaların çiftleşme dönemi Kasım ve Haziran ayları olup bu aylarda bir araya gelirler ve bu birliktelik en fazla bir hafta sürer. Daha sonra ayrılırlar.

-Erkek pumalar dişi pumalar yavruyu doğurmadan yaklaşık olarak birkaç hafta önce dişiyi terk ederler.  Yani yavru pumaları büyüten ve kollayan anne pumadır.

-Pumalarda gebelik süresi 3 ay civarında olup, doğumların büyük çoğunluğu çoğul doğumdur. Bir seferde 1 ila 6 arasında yavru dünyaya getirmektedir.

-Puma yavruları doğduklarında 250 gram ile yarım kilogram arasında bir ağırlığa sahiptirler. Boyları ise 25-30 cm kadardır.

-Yavru pumalar yaklaşık olarak 1,5 ay civarında anne sütü ile beslenirler daha sonra artık katı yiyecekleri de yemeye başlarlar.

-Yavru pumaların annelerini terk etme yaşları genel olarak 1,5 en fazla 2 yaş aralığıdır. Fakat genel olarak 1,5 yaşını biraz geçen pumalar artık annelerinden ayrılırlar.

Yasal Uyarı: Sitemizde yer alan yazılarımızın tamamı “www.ozelliklerinedir.com” sitesine ait olup, izin almadan kopyalanıp yayınlanması yasaktır. Bu hususta gerekli yasal işleme başvurulabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI
  1. Kağan diyor ki:

    bunu proje ödevimde kaynakça belirtmek şartıyla kullanmak istiyorum müsaadeniz var mı?

    1. admin diyor ki:

      Tabiki

  2. Aktüel diyor ki:

    Çok güzel bir anlatım elinize sağlık oldukça detaylı ve tüm yönleri ile konu ele alınmış iyi bir kaynak.

  3. mavioje diyor ki:

    Pumalar gerçekten ilgimi çok çekiyor. Özelliklerini yazmanız çok iyi olmuş.

YORUM YAZ