Eski Yunan Matematikçileri

Eski Yunan Medeniyeti birçok bilimde olduğu gibi Matematik alanında da dünya çapında matematikçiler çıkarmayı başarmışlardır.
Eski Yunan Medeniyeti dünyanın en önemli medeniyetleri arasındadır. Bu yazımızda sadece eski yunan döneminin ünlü matematikçilerine yer verilmiş olup bunun haricinde başka bilimlerde dünya çapında bilim adamları veya yeni deyimiyle bilim insanları vardır.
Aşağıya Yunan Matematikçiler isim sırasına göre verilmiş olup en bilindik ve en önemlileri alınmıştır, muhtemelen bu liste haricinde de bazı matematikçilerde bulunmaktadır. Özellikle dünyanın en önemli isimleri de bu liste içerisinde bulunmaktadır, bazılarını zaten tanımayanımız yoktur.
Matematikçiliği yanında fizikçi, astronom, filozof ve mühendistir, Ayrıca antik dönemin en büyük ve ilk bilim adamı olarak kabul görmüştür. Mekaniğin ve Hidrostatiğin temelini atan bilim adamıdır. Suyun kaldırma kuvvetini bulan kişidir. Hamamda yıkanırken suyun kaldırma kuvvetini bulduğu iddia edilmektedir. İntegral hesabının da kaynağı yine bu bilim adamına aittir
Aşnıca arşimed İlk defa denge prensiplerini ortaya koyan bilim adamıdır.
Eşit kollara asılmış eşit ağırlıklar dengede kalır.
Eşit olmayan ağırlıklar eşit olmayan kollarda aşağıdaki koşul sağlandığında dengede kalırlar: f1 • a = f2 • b
Matematikten ziyade dünyanın en ünlü tıp bilimcilerinden bir tanesidir. Günümüzdeki bütün doktorların ettiği yemin Hipokrat yemini adını taşımaktadır Hikopratı burada verdikten sonra Hipokrat Yeminini de vermemizde fayda vardır.
Hikoprat Yemini Tam çevirisi;
Hekim Apollon, Asklepius, Higiya, Panacea üzerine ve bütün Tanrı ve Tanrıçaların huzurunda yemin ederim ki, yeteneğim ve gücüm elverdiğince bu and ve sözleri tutacağım:
Bu sanatta hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım, ihtiyacı olursa kesemi onunla bölüşeceğim, çocuklarına kardeşim gibi bakacağım ve öğrenmek isterlerse bu sanatı ücretsiz öğreteceğim; ilaç reçetelerini, şifai bilgileri ve diğer bilgileri sadece ve sadece kendi evlatlarıma, hocamın çocuklarına ve hekimlik kurallarına uygun sözleşmeyle bağlı ve and içmişlere öğreteceğim.
Yeteneğim ve hakimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim.
İsteyen hiç kimseye öldürücü bir eczayı ne vereceğim ne de bunu tavsiye edeceğim; benzer şekilde, bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim.
Hayatımın ve sanatımın saflığını koruyacağım.
İç organlarındaki taşı keserek almayı, hastalığı çok açık olan hastalarda bile, işin ehli olan[cerrah]lara bırakacağım.
Hangi eve girersem gireyim, bütün kasıtlı kötülük ve suistimallerden ve özellikle de ister hür ister köle olsun erkek ve kadınların vücudunu kötüye kullanmaktan kaçınarak, sadece hastaya yardım için gireceğim.
Gerek sanatımın icrası sırasında gerekse insanlarla gündelik ilişkideyken edindiğim bilgileri ortalığa saçmayacağım, bir sır olarak saklayacağım ve kimseye açmayacağım.
Bu yemine sadık kalırsam hayatımı ve mesleki uygulamalarımı insanların tümünden ve her zaman saygı görerek mutlulukla sürdüreyim, ama ona ihanet eder ya da çiğnersem tam tersini yaşayayım
Günümüzde kullanılan kısa yemin:
Tıp fakültesinden aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı hak ve yetkileri kötüye kullanmayacağıma, hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma, insan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime ve bilgilerimi insanlık aleyhinde kullanmayacağıma, mesleğim dolayısıyla öğrendiğim sırları saklayacağıma, hocalarıma ve meslektaşlarıma saygı göstereceğime din, milliyet, cinsiyet, ırk ve parti farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime, mesleğimi dürüstlük ve onurla yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim. »
Geometri biliminin atalarından bir tanesidir. Kendi adını taşıyan bir terim bulunmaktadır. Oklid Bağlantısı terimi.
Öklid geometrisinin aksiyomları şunlardır:
Aynı şeye eşit olan şeyler birbirlerine de eşittir.
Eğer eşit miktarlara eşit miktarlar eklenirse, elde edilenler de eşit olur.
Eğer eşit miktarlardan eşit miktarlar çıkartılırsa, eşitlik bozulmaz.
Birbirine çakışan şeyler birbirine eşittir.
Bütün, parçadan büyüktür.
Öklid geometrisinin postulatları ise şunlardır.
İki yol arasını birleştiren en kısa yol, doğrudur
Doğru,doğru olarak sonsuza kadar uzatılabilir.
Bir noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktaların geometrik yeri çemberdir.
Bütün dik açılar birbirine eşittir.
İki doğru bir üçüncü doğru tarafından kesilirse, içte meydana gelen açıların toplamının 180 dereceden küçük olduğu tarafta bu iki doğru kesişir.
Bir üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir.
Bir doğruya dışındaki bir noktadan yalnızca bir tek paralel çizilebilir.
Bir açı ortasından tutulursa çember çizilebilir.
Metamatikçiliği yanında gökbilimci, Coğrafya ve astronom alanında büyük çalışmalar yapmış dünyaca ünlü bilim adamıdır. Ayrıca çizdiği bir dünya haritası bulunmaktadır, Ayrıca Batlamyus ışığın kırılması alanında da birçok önemli çalışmalar yapmıştır.
Pisagor
Sayıların babası olarak tanınır, Dünyaca ünlü matematikçilerden bir tanesidir, Matematikteki ünlü teorem olan Pisagor teoremi ismini Pisagor’dan almıştır, aynı zamanda ünlü bir filozoftur
Ünlü bir matematikçi olup Geometri alanında Thales teoremini bulan kişidir ve bu bilim adamı ile anılmıştır. Thales’in bulmuş olduğu teoremler ise şunlardır;
Çap çemberi iki eşit parçaya böler.
Bir ikizkenar üçgenin taban açıları birbirine eşittir.
Birbirini kesen iki doğrunun oluşturduğu ters açılar birbirine eşittir.
Köşesi çember üzerinde olan ve çapı gören açı, dik açıdır.
Tabanı ve buna komşu iki açısı verilen üçgen çizilebilir.
Genelleştirilmiş 1959 Thales teoremine göre,E noktası AC doğru çizgisi üzerinde olmasa,içerde veya dışarda olsa bile CB/BA=(AB^t-BD^t)^(1/t)/ED vardır.(t=1) hali bilinen klasik Thales teoremidir.
İşte Diğer Yunan Matematikçiler;
Anaksagoras
Anthemius
Apollonius
Archytas
Aristaeus
Aristarkus
Autolycus
Bion
Boethius
Bryson
Callippus
Carpus
Cleomedes
Conon
Ctesibius
Demokritos
Dicaearchus
Diocles
Diophantus
Dinostratus
Dionysodorus
Domninus
Elealı Zenon
Eratosthenes
Eudemus
Eudoxus
Eutocius
Geminus
Heron
Hrisippos
İparhos
Hippasus
Hippias
Hypatia
Hypsicles
İsidoros
Matematikçi Leo
Marinus
Melissa
Menaechmus
Menelaus
Metrodorus
Nicomachus
Nicomedes
Nicoteles
Oenopides
Pappus
Perseus
Filolaos
Philon
Porphyrios
Poseidonius
Proklos
Serenus
Simplicius
Sosigenes
Sporus
Theaetetus
Theano
Themistoclea
Theodorus
Theodosius
İskenderiyeli Theon
Smyrnalı Theon
Thymaridas
Xenocrates
Sidonlu Zeno
Zenodorus
Yararlanılan Kaynaklar;
wikipedia.org
Yasal Uyarı: Sitemizde yer alan yazılarımızın tamamı “www.ozelliklerinedir.com” sitesine ait olup, izin almadan kopyalanıp yayınlanması yasaktır. Kopyalanıp başka bir sitelerde yayınlanması halinde gerekli hukuki ve cezai işlemlere başvurulacağı hususu bilgilerinize sunulur.