Cıvanın özellikleri nelerdir?

Cıva elementler içerisinde en çok ilgi çeken elementlerin başında gelmektedir. Özellikle birçok alanda kullanılması sebebiyle de birçok kişi tarafından bilinen bir elementtir. Mesela öğrenciler fen bilgisi derslerinde özağırlık ile ilgili derslerde görmüş olabileceği bir elementtir. Bu yazıyı yazarken farkına vardığım cıva ile ilgili bir anıyı anlattıktan sonra civanın özelliklerini verelim. Fen bilgisi dersinde aşağı yukarı yarım litre civarında bir cıvanın hocamız tarafından ağırlığını anlayabilmemiz adına aynı ebatlardaki su ile karşılaştırılması ve çok ağır olduğunu görmemiz ikincisi yere döküldüğü zaman su gibi dağılmayan bir yapıya sahip olması ve en üçüncüsü ise en ilginci hocamızın alyansına değmesi sonucunda alyansı beyaz hale getirdiğine şahit olmamdır.
Cıva periyodik cetvelin 80. sırasında bulunan, geçiş metallerinden olan, metalik gri renge sahip, sıvı halde bulunan bir elementtir.
Cıvanın özellikleri nelerdir?
Cıvanın sembolü “Hg” dir.
Cıva oldukça ağır bir madde olup, özağırlığı 13,6’dır. Bilimsel yazılımda ise 13,6 gr/cm3’tür. Yani 1 litre su 1 kilogram iken 1 litre cıva 13,6 kilogramdır.
Maddenin sıvı halindedir.
Erime noktası -38.83 santigrat derecedir.
Kaynama noktası 356,73 santigrat derecedir.
Günümüz itibarıyla birçok sektörde kullanılmaktadır.
Pahalı elementler sınıfındadır.
Cıva nerelerde bulunur?
Cıva hem hava da hem su da hem de toprakta çeşitli şekillerde bulunan bir element olup, bunlar elementel cıvalar, inorganik cıvalar ve organik cıvalardır.
Cıva insanların maruz kaldığı elementlerden bir tanesidir. Cıva insana hava yoluyla, besin yoluyla ve bazı çeşitli yollarla geçmektedir.
Cıva zehirli bir elementtir. Fakat bunun miktarları ve ne şekilde alındığı oldukça önemlidir. Çünkü çok fazla cıvaya maruz kalmak öldürücü etkiye de sahip olmaktadır. Örneğin bir civanın buharını solumak insanların sinir sistemlerine zarar verdiği gibi aşağıda ayrıntısı verileceği üzere belirli bir miktarda cıvanın solunum veya ağız yoluyla alınması öldürücüdür.
Yediğimiz birçok besinde bir miktar cıva bulunmaktadır. Örneğin balık cıvanın olduğu besinlerden bir tanesidir. Dolayısı ile vücudumuz her zaman cıvanın etkisine maruz kalmakta bunun miktarı ve ne şekilde alındığı zarar dokunması açısından önemlidir.
Öldürebilecek cıva miktarı nedir?
Cıva zehirlenmeleri genel olarak buharlaşan cıvanın solunması yoluyla olmaktadır.
Metalik cıva buharının yaşam tehdidi oluşturma miktarı 1 metreküpte 10 miligram ve üzeridir.
Bir yerde izin verilebilecek cıva buharı oranı 1 metreküpte 0,1 miligramdır.
Eğer cıva solunum yoluyla değil ağız yolu ile alınır ise örneğin cıva klorür’ün yaklaşık 1-2 gramı öldürücü miktardır. Ayrıca cıva klorür en zehirli cıva bileşenidir.
Cıvanın fiyatı ne kadardır?
Cıva pahalı olan bir elementtir. Örneğin demir elementinin kilosu 1-2 Tl aralığında iken, internet sitelerinden yapmış olduğumuz araştırmalara göre şişe içerisinde 10 gramlık civanın fiyatı 10-20 TL arasında değişmektedir. Tabi bu fiyat içindeki saflık oranına göre de değişiklik göstermekle birlikte genel fiyatı bu şekildedir.
Cıvanın kullanım alanları nelerdir?
Cıva elementi birçok alanda kullanılan bir elementtir.
1-Termometre ve barometrelerde kullanılmaktadır. Özellikle termometreler günümüzde neredeyse çoğu yerde karşımıza çıkan bir alet olup, termometre içindeki genelde renkli olan sıvıda cıva bulunmaktadır.
2-Diş tedavisinde kullanılmaktadır. Dişlerin dolgularında amalgam adı verilen alaşımda cıva bulunmaktadır. En çok kullanıldığı alanlardan bir tanesidir.
3-Boya sanayiinde kullanılmaktadır. Özellikle gemilerin alt kısmında kullanılan boyada cıva bulunmaktadır. Cıva kullanılmasındaki sebep bazı deniz canlıların geminin alt tarafına yapışmasını ve buralarda toplanmasını önlemektedir.
4-Cıva ışıtma endüstrisinde de kullanılmaktadır. Özellikle parlak bir ışık vermesi nedeniyle buharlı lambalarda kullanılır.
5-Aynaların sırlarının yapılmasında,
6-Altın ve Gümüş üretimlerinde,
7-Zirai ilaç yapımında özellikle gübre
8-Kağıt sanayiinde
9-Tıp alanında
10-Elektrik devre anahtarlarında kullanılmaktadır.
Türkiye’de cıva nerelerde çıkarılır?
Konya ilimizin Sarayönü ilçesinde,
İzmir ilimizin Ödemiş ilçesinde
Manisa ilimizde
Uşak ilimizde